December 12-én este Párizsban kiderül, kik ellen kell majd a magyar válogatottnak harcba szállnia egy sikeres, emlékezetes EB-szereplésért. Hat darab négyes csoportot sorsolnak, és az új lebonyolításnak köszönhetően már a négy legjobb csoportharmadik is továbbjut. A magyar válogatott már a kijutással túlteljesítette a tervet, de ha már ott van, miért ne sikerülhetne akár a nyolcaddöntőbe jutás?! Mi, szurkolók, mindig reménykedünk, bízunk, és - telhetetlenek vagyunk! 

Ezúttal a 4. kalapban szereplő csapatokat veszem szubjektív-objektív-metakommunikatív górcső alá, mely csapatok ellen van és lehet esélyünk, és melyek ellen nem tennék sok pénzt a mieinkre (vagy inkább semennyit). 

Kezdjük akkor az albánokkal, akik azért elég vaskos meglepetést szolgáltatva jutottak ki, abszolút újoncként a jövő évi EB-re. Ám egyáltalán nem érdemtelenül! Az a csapat, mely veretlen marad idegenben(!) úgy, hogy közben veri Portugáliát, valamint egyszer sem kap ki Dániától, mindenképp megérdemli, hogy ott legyen a kontinenstornán. Roppant masszív csapat benyomását keltik, a 8 selejzetőn mindössze öt gólt kaptak. Kérdés, első komolyabb világversenyükön mennyire üt majd ki a rutintalanságuk. Az biztos: egy magyar-albán meccs nem definiálná újra a "totális futballt"... Albánia ellen még veretlen a magyar csapat, legutóbbi meccsünk egy barátságos volt tavaly, Budapesten nyertünk 1-0-ra.

Észak-Írországot elég jól megismertük az elmúlt időben, sok borsot törtek az orrunk alá a két selejtezőn. Ha őket kapjuk a 4. kalapból, itt lesz a remek alkalom, hogy revánsot vegyünk minden "sérelemért". (Keményen megdolgoztak persze azért a szerencséért, ezt ne vegyük el tőlük.) Szívós kis csapat, minden különösebb extra nélkül. Igazából nem tudom eldönteni, hogy a mi csoportunk volt ennyire gyenge, vagy tényleg ők ilyen jók. Jövőre mindenesetre kiderül... Személy szerint nem lennék szomorú, ha ők jönnének alulról. Eddigi hatszor találkoztunk velük, abból egy vereség (nem is olyan rég, ugye), egy döntetlen (ez még frissebb), amúgy nyertünk.

Izland szintén újonc lesz az EB-n, a legnagyobb meglepetést talán az ő szereplésük okozta, hiszen egy pillanatig sem volt kérdés, hogy ott lesznek az első két hely valamelyikén - kipottyantva így a Hollandia-Törökország-Csehország trió (legalább) egyik tagját. Még nagyobb meglepetés, hogy pont a hollandok estek egy hatalmasat! Izland még úgyis csont nélkül kijutott, hogy a végén abszolút nyerhető meccseket "adott le" (Kazahsztán és Lettország ellen). Otthon veretlenek maradtak, oda vissza pofozták Hollandiát, szóval azt hiszem, első EB-részvételük ellenére sok, papíron erősebb csapat szeretné őket elkerülni. Pár év alatt hatalmasat fejlődtek, azt kell mondanom, nem mi lennénk az esélyesek ellenük. Ugyanakkor náluk is jelentkezhet majd az "Albánia-szindróma". 1992-95 között volt egy időszak, amikor pontot sem engedtek nekünk (3 meccsen). Négy éve nyertünk ellenük, de ez már messze nem az a csapat...

Írországot a pótselejtezők előtt már egyszer "kiimádtkoztuk" magunk mellől, most sem lenne baj őket elkerülni. Nagyon masszív, kiegyensúlyozott az ír válogatott, nincsenek sztárjaik, de minden játékos egy megbízható, magas szinten tud játszani, szinte bárki ellen. Oda-vissza "fogták" a németeket, és összességében a pótselejtezőt is könnyen vették Bosznia ellen (3-1). Hát, nem tudom... Ez a stílus szerintem nagyon nem fekszik nekünk, bár tudjuk, egy meccsen aztán bármi előfordulhat... Már 11-szer játszottunk ellenük, legutóbb itthon egy 0-0-át. Több, mint húsz éve emlékezetes meccsen vertük őket 4-2-re Írországban, Puskás Öcsi bácsi - igen rövid - kapitánykodása alatt.

Törökország épp előlünk halászta el a legjobb 3. pozícióját, amiből szerencsére nem lett baj, sőt... A már említett, kőkemény holland-izland-cseh csoportban nem vallottak szégyent, a hollandokat például az utóbbi évek talán legjobb játékával söpörték le hazai pályán. Olyan játékkal bárkire veszélyesek lehetnek, hajlamosak ugyanakkor betlizni - Lettországot egyszer sem tudták a csoportban megverni, ami majdnem az EB-szereplésükbe került. Az utóbbi évekből kellemes emlékeink vannak ellenük, az isztambuli 1-1, és az itthoni 3-1 önbizalommal tölthet el minket. Rájuk is igaz azonban, hogy ez a török csapat már más, igencsak ráncba lettek szedve azóta! Borzasztóan nehéz meccs lenne, de - szemben talán az albánokkal - ők nem állnának be ellenünk bekkelni, az tuti.

Végül, de nem utolsósorban Wales... Csoportmásodikként jutottak ki, Belgium mögött, Boszniát és Izraelt is megelőzve. Ha van ebben a kalapban "sötét ló", akkor Wales egy kicsit az, nem tudom őket hova tenni. Van igazi világsztárjuk is (Bale), és eredménysoruk tiszteletet parancsoló, valahogy mégsem "szisszennék" akkorát, ha ők kerülnének velünk egy csoportba. Az úgymond kötelező győzelmeiket biztosan hozták, és csak Boszniában kaptak ki. Ha engem kérdeztek, inkább őket, mint mondjuk Írországot! Aztán a "vallatásnál" majd kiderül... Az 50-60-as években viszonylag sokat játszottunk ellenük, legutóbb épp tíz éve, Cardiffban kikaptunk. Valamint ellenük a mérlegünk is negatív, de ha a véletlen úgy hozza, jövő nyáron lesz lehetőségünk javítani.

Legközelebb a 2. kalapból húzok elő - mindenkit!