Gyakran hallom, hogy mennyire szörnyű világot élünk, és hogy régen mennyivel jobb volt minden. Ilyenkor arra gondolok, hogy aki ezt mondja, valószínűleg nem olvasta a történelemkönyvek apróbetűs részeit, ahol az alábbi eszközökről eshetett szó. Aláírom, nem voltak valóságshowk, gyorséttermek, nem lógott az emberek 90%-a 24/7 az Interneten, pamparampam. Ugyanakkor abban a világban - és itt most elsősorban a középkorra gondolok - az egyszerű ember élete kb annyira volt biztonságban, mint egy pehelysúlyú bűnöző segge a börtönben. 

Ha nem az ellenség rabolta ki/égette fel a földjét, akkor a saját országának hadserege. Ha pedig épp béke volt, mindig ott lebegett Damoklész kardja, hogy elegendő egy rossz szó, egy félreérthetőbb tekintet, és máris az (khmm) "igazságszolgáltatás" karmai közé kerül. Ami - az alábbi eszközök ismeretében - százszor borzasztóbb volt még a halálnál is...

Sok kínzási, kivégzési mód és eszköz ismert (mint például az akasztás, lefejezés, karóba húzás, felnégyelés), én most pár olyat szeretnék itt bemutatni, amik talán kevésbé. 

A "spanyol szamár"

Eme - elsőre még talán ártalmatlannak tűnő - eszközt elsősorban a spanyol inkvizíció kedvelte, innen is a neve. Nem szeretném minden módszernék külön leírni, de mindre igaz: mai ésszel számomra felfoghatatlan, mennyi aberráció és embertelenség kell, hogy ezeket valakik kitalálják és használják is! Pedig így volt...

Tehát, a spanyol szamár lényege: a szerencsétlent (ha bűnös volt, ha nem) ráültették egy élével felfelé fordított, háromszög alakú fa szerkezetre, aztán addig aggattak súlyokat a lábaira, amíg a háromszög éle szép lassan félbe nem vágta az áldozatot. Még pár percig is iszonyú fájdalom lehet, gondoljunk bele, de ez általában hosszú órákig, napokig is eltarthatott! (Attól függően, mennyire volt "profi" a hóhér).

Júdásbölcső

Az előző borzalom testvére, ha lehet ezt mondani. A kihallgatásra váró személyt egy fém övvel és kötelekkel megkötötték, majd ráültették egy hatalmas "nyíl" hegyére, pontosan a végbelénél. Az pedig, a gravitációnak engedelmeskedve, szép lassan elindult lefelé... El lehet képzelni, milyen iszonyatos kínokat élt át a szerencsétlen... A folyamatot - akárcsak a spanyol szamárnál - súlyokkal lehetett gyorsítani-lassítani aszerint, mennyire "élvezték" a showt a teljesen agyhalott kínzók. 

És még manapság panaszkodnak a kihallgató tisztek keménységére??

Kerékbe törés

Az előzőekhez képest ez egy viszonylag ismert - és sajnos akkoriban igen elterjedt - módszer volt. A delikvenst rákötözték egy hatalmas kocsikerékre (kínosan ügyelve arra, hogy a test nagy része a küllők között legyen), majd szó szerint elkezdték "betörni" a testet a küllők közé. Gyakran egy másik kerékkel - tehát a hóhér igen markos legény kellett, hogy legyen - vagy bunkóval, pöröllyel. Félreértések elkerülése végett, a lényeg nem az volt, hogy az áldozat meghaljon, hanem hogy minnél tovább életben maradjon! Szóval a végtagokkal kezdték, csontról csontra, centiről centire. Ha a hóhér igazán értette a dolgát, szinte csak a felsőtest egy része és a fej maradt épen, de az áldozat még élt! 

A láb "megsütése"

Szintén a spanyolok kedvelték (valami lehetett ott a levegőben), mert az áldozat szinte sosem halt bele, szóval kínzásnak "ideális" volt. Semmi cicoma, semmi bonyolult felszerelés: a vallatásnak kitett személy talpa alá gyújtottak, és addig égették, míg az el nem kezdett "dalolni". Más kérdés, mennyire lehettek relevánsak az ezen módszerekkel kisajtolt válaszok - én személy szerint még a Kennedy- gyilkosságot is magamra vállalnám, pedig akkor még nem is éltem...

A "kínok körtéje"

Végül pedig egy igazi "csemege", az emberi elme(háborodottság) mesterműve! Egy látszólag ártalmatlan szerkezetecske, aminek láttán sokan már inkább elrágták volna a saját nyakukat, mintsem "fogyasszanak" ebből a körtéből.

Ez utóbbi szinte szó szerint értendő, hiszen gyakran az áldozat szájába helyezték az eszközt (egyéb esetekben végbélbe, nőknél pedig plusz egy lehetőség is akadt), amit a kisebb végén aztán elkezdek csavarni. A "körte" fém oldalai erre egyre inkább eltávolodtak a tengelytől, szétfeszítve az adott nyílást. 

Azt hiszem, ma nem eszem több gyümölcsöt...