December 12-én szombaton kisorsolják a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság csoportjait, és hosszú-hosszú évek (pontosan 1972) óta először, végre a magyar válogatott is érdekelt lesz!

A sorsolás előtt egy kicsit "csemegézzünk" a lehetséges ellenfelek közül, a 4. kalaposak, és a 2. kalaposak után jöjjön Európa krémje, a "na-nekünk-aztán-mindegy-kit-kapunk-innen" kalap!

A, mint Anglia, mint Az a válogatott, amely mindig nagy reményekkel indul neki az Aktuális tornának, aztán... A főpróba számukra remekül sikerült, százszázalékos mérleggel, 3, III, azaz három (!) kapott góllal nyerték meg csoportjukat - igaz, láttunk már a focitörténelem során azért ennél erősebb hatost (Svájc, Szlovénia, Észtország, Litvánia, San Marino volt még e csoportban). Az igazi erőfelmérő mindenesetre a jövő évi torna lesz. Ebben a "pakliban" most nem igazán vannak "ászok", kérdés, hogy a húzóemberek (Sterling, Rooney, Kane) mennyire tudják hátukon vinni a csapatot. Az eredmény kedvezőtlen alakulása el tudja venni a kedvüket, talán ebből tudnánk majd előny kovácsolni magunknak, szvsz nem ők lennének a legrosszabb forgatókönyv az 1. kalapból. Múltunk ellenük több, mint szép (6-3 és 7-1, ugye), annak ellenére is, hogy az mérleg erős angol fölényt mutat. A legutolsó győzelemig jó sokat kellene visszalapozni a naptárban - egész pontosan már 53 évet!

A belgáknak is inkább a múltjuk veretesebb, mint a jelenük - bár nagyon úgy néz ki, hogy ez a közeljövőben megváltozhat. Szupersztárok sora adja a mostani csapatot, ami nem mellékesen jelenleg a világ legjobb válogatottja! Ez utóbbi persze csak statisztika, az igazán nagy kiugrás még nem jött el számukra, talán majd jövőre... Nálam mindenképp titkos favorit Belgium, de minimum a legjobb 4-be várom őket. Ebből következik, hogy válogatottunk gyanúsan nem sok sót enne meg egy Belgium elleni mérkőzésen - nem ugyanabban a ligában játszik a két válogatott. Hogy egy csoportban fog-e, nemsokára kiderül! Ráadásként igazi "mumusaink", 12 mérkősésen kétszer tudtunk nyerni, utóbbi négy meccsen például négy vereség 1 rúgott, 11 kapott gól mellett!

Azt talán fölösleges is említenem, hogy nagy tornán az aktuális házigazda ellen sohasem leányálom szerepelni, így Franciaország ellen sem lenne az. Ám nem csak ezért: az elmúlt időszak viszonylag gyengébb szerepléseit követően ismét egy ütőképes csapat kezd kialakulni (vagy már ki is alakult?). Legjobbjaik a legnagyobb klubokban játszanak rendszeresen, ráadásul a többség a legjobb korban van, és ki van éhezve a sikerre. Mikor, ha nem egy hazai rendezésű Eb-n van erre a legjobb alkalom? 

A fagyi ugyanakkor néha visszanyal, nem is volt még olyan rég, mikor Portugália nem tudott élni a lehetőséggel, és hazai pályán veszített Görögország ellen. A tavalyi Vb óta nem láthattuk tétmeccsen ezt a francia válogatottat, a barátságos találkozók meg olyanok, amilyenek. Mindenesetre velük összekerülve - enyhén szólva - nem mi lennénk az esélyesek. Annak ellenére sem, hogy jelenleg Magyarország öt hellyel előrébb áll a világranglistán! Hogy ez mennyire reális, legkésőbb jövő júliusban kiderül...

Statisztika még nem nyert mérkőzést, de tény, hogy összességében még jobban állunk a "gall kakassal" szemben. Az azért mindenképpen mutatja a magyar labdarúgás lefelé szálló ívét, hogy a franciák elleni nyolc vereségből ötöt az utóbbi öt meccsen szedtünk össze. Véleményem szerint megvan egy ilyen összecsapásnak is az előnye, hiszen egy esetleges házigazda elleni sikerre aztán tényleg az egész világ felkapná a fejét...

folyt.